“Prin această rezidență am dorit să surprind spiritul cartierului Fabric, să documentez vizual modul în care trecutul coexistă cu prezentul și să reflectez asupra interacțiunii dintre spațiul urban și oamenii care îl locuiesc. Am urmărit să captez poveștile ascunse în arhitectura veche, în spațiile comerciale, în străzile care spun istoria comunității și în micile detalii care definesc această zonă, într-un mod autentic și sensibil.
Fotografiile realizate au încercat să evidențieze contrastul dintre modernitate și tradiție, degradare și renovare, izolare și comunitate. Am explorat impactul timpului asupra peisajului urban, dar și cum oamenii se raportează la acest spațiu. Am avut ocazia să surprind și câțiva locatari ai zonei și spațiul intim al caselor lor.
Pentru mine scopul rezidenței a fost acela de a contribui la o înțelegere mai profundă a Fabricului, nu doar ca spațiu geografic, ci ca o comunitate vie, care evoluează, și ca un simbol al diversității și rezilienței urbane din Timișoara. Fotografiile realizate în cadrul acestei rezidențe sunt o invitație la reflecție asupra identității cartierului și a modului în care memoria colectivă se reflectă în spațiul cotidian.”
Oana Stoian este o artistă născută în 1993 la Lugoj, în prezent stabilită în Timișoara
Proiectul Social Fabric constă într-o serie de activități și evenimente publice menite să pună în valoare curțile interioare ale Palatului Jakab Toffler și a patrimoniului material și imaterial din cartierul Fabric, cu accent pe elementele care formează, creează și mențin vii relațiile intracomunitare.
Co-organizator: Asociația Minitremu.
Cu sprijinul Asociației de proprietari Constantin Titel Petrescu nr.4
Proiectul este Finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara și co-finanțat de AFCN.